Antocorupţie.md a publicat că Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia instanței de apel, iar familia Parpalac, care cu aproape zece ani în urmă și-a pierdut copilul nou-născut în urma unei proceduri de malpraxis, va primi prejudicii morale de 700 mii lei de la stat în loc de 2 milioane.
Statul va plăti familiei Parpalac 700 de mii de lei prejudicii morale, după ce și-a pierdut copilul în urma unor manevre medicale greșite efectuate de medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat. Familia a acționat în instanță instituția încă în 2020, solicitând un prejudiciu moral de 2 milioane de lei pentru suferința provocată de moartea bebelușului. Prima instanță a dispus achitarea sumei de 700 de mii de lei, iar instanța de apel a mărit cuantumul prejudiciului cauzat până la 2 milioane de lei. Curtea Supremă de Justiție a casat ultima decizie, menținând soluția din 31 martie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.
„ …este neîntemeiată concluzia instanţei de apel în partea modificării hotărârii primei instanţe prin majorare a compensaţiei prejudiciului moral cauzat de la 700 000 de lei la 2 000 000 de lei, care este o suma exagerat de mare şi nu corespunde principiului general al echităţii”, se arată în concluzia completului format din judecătorii Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Mariana Ursachi.
Tot instanța supremă urmează să decidă soarta magistratelor Svetlana Tizu și Liubov Brînza, învinuite de luare de mită pentru mușamalizarea acestui caz. Deși au fost achitate de Curtea de Apel Comrat, pe numele acestora, dar și al asistentului judecătoarei Brînza, acuzatorii au depus recurs.
Dosarul de rezonanță va fi examinat de completul format din magistrații Boris Talpă și Gheorghe Eremciuc, președinte fiind Anatolie Țurcan. Anterior, ultimul a fost surprins la un magazin de electronică împreună cu judecătoarea Svetlana Tizu.
În „Dosarul magistratelor” au figurat zece persoane – cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Procurorii declarau că cele cinci judecătoare ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.